W miesiącu lipcu i sierpniu br, odbyły się w Gminnym Ośrodku Pomocy Społecznej w Czarnym Dunajcu warsztaty dietetyczne dla seniorów, które prowadziła dietetyk Pani Aleksandra Marcińska Mikrut w związku z realizacją projektu socjalnego .

Warsztaty składały się z części teoretycznej jak i praktycznej.

W części teoretycznej warsztatów seniorzy poznali podstawowe zasady zdrowego żywienia, zdobyli informacje na temat wpływu diety na stan zdrowia, poznali zagrożenia wynikające z nieprawidłowej diety.

W części praktycznej warsztatów seniorzy nauczyli się jak należy przygotowywać koktajle owocowe, warzywne, sałatki warzywne, owocowe i warzywne tortille.

Koktajle owocowe, czy też warzywne mają doskonałą wartość odżywczą, są idealną alternatywą dla dań obiadowych w upalne dni. Koktajle to też świetny sposób na smaczny zastrzyk energii. Posiadają wiele witamin i wartości odżywczych. Seniorzy degustowali kilkanaście smaków koktajli min. z buraka, jabłka, gruszki i nektarynki, a także ze szpinaku, banana, soku z cytryny i mleka migdałowego.

Seniorzy poznali także właściwości zdrowotne i odżywcze sałatek przygotowywanych nie tylko do potraw mięsnych, ale także sałatek owocowych, a poprzez degustację poczuli smaki i finezję poszczególnych sałatek np. z sałatki z wędzonym łososiem w sosie cytrynowo – musztardowym z przyprawami, czy sałatkę z arbuza z serem fetą i miętą.

Na zakończenie warsztatów Seniorzy otrzymali materiały opracowane przez prowadzącą zawierające ogólne zalecenia dietetyczne, oraz co warto mieć w domu z przypraw i ziół.